dinsdag 4 juni 2013

Mens en lijden: Extra materiaal

Extra materiaal:


Bovenstaand liedje is er eentje van Clouseau. Het liedje zelf heet 'Afscheid van een vriend'. Bij dit liedje vind ik dat de tekst veel zegt over hoe ik ook ben. Ik geloof ook, net zoals gezegd wordt in dit liedje, dat we elkaar ooit terug zullen ontmoeten. Waar dat is, is voor mij onduidelijk en zal ik nooit een antwoord op krijgen.
Clouseau zingt in het liedje over 'Mijn God'. Ik kan daaruit afleiden dat hij het over degene heeft waar hij voor zingt. Ik heb dit ook. Ik heb een groter geloof in mensen rondom me heen dan in God.
Bij dit liedje wordt de dood ook goed voorgesteld. Men is er niet bang voor. Dit kan ik zien aan dat hij zingt: "En droom voor eeuwig opgelucht." Ik vind dit een goede manier om tegenover de dood te staan.



Dit vind ik echt een heel mooi spreekwoord. En dit klopt echt. De mensen die ik verloren heb, zie ik wel niet meer. Maar ze zitten voor altijd in mijn hart...


Meneer Konijn, de rondreizende knuffel!
 
 

Begin 2012 wilden de presentators van Q-music iets doen voor het goede doel. de luisteraars konden knuffeldieren opsturen. Uit deze inzendingen werd Meneer Konijn gekozen. Meneer Konijn is het knuffeldier van Noa. Noa is gestorven twee maand na haar geboorte. Haar ouders wilden haar zo toch een deel van de wereld laten ontdekken. Vele mensen namen Meneer Konijn mee op reis. Zo brengt iedere km dat Meneer Konijn aflegt 2 cent op. Q-music schenkt dit dan aan een goed doel.
Ik heb dit gekozen omdat ik het wel fijn vind dar er zoveel mensen mee hebben gedaan aan deze actie. Ik vond het fijn dat zelfs sterren dit knuffeldier mee wilden nemen. Zo heeft Meneer Konijn veel mensen, en vooral veel kilometers bereikt.
Ook deden ze nog andere dingen om meer geld te verdienen. Ze zochten mensen die ook een klein projectje wilden opzetten en zo dus ook geld inzamelen.
Wij deden daar met de manege ook aan mee. Zo verkochten we wortels en deden we ponyritjes. Want alle beetjes helpen...


  

Mens en lijden: Oscar et la dame rose

 
Ik heb de film ‘Oscar et la dame rose’ bekeken. Als ik deze moet samenvatten in drie kernwoorden, vind ik dit al heel moeilijk omdat er zoveel woorden in me opkwamen.

 Het eerste woord dat ik dan toch heb gekozen, is optimisme. Optimisme geldt dan vooral voor Oscar, die ondanks zijn ziekte toch zijn best doet om nog een leuke tijd te beleven. Hij wil zijn dromen nog waarmaken zolang het nog kan en probeert te genieten van de dagen die hem nog rest.         

Als tweede kernwoord kies ik voor realiteit. Kanker is een ziekte waar elke dag heel veel mensen mee geconfronteerd worden. Het is nu eenmaal een ziekte die de dood dichterbij brengt. Op dit vlak is de film pure reality. Ook de dood zelf is iets wat ons elke dag opnieuw bezighoudt. Vandaar ook mijn keuze voor realiteit, die echt wel in de film aanwezig is.

Als laatste heb ik gekozen voor ontroering. Het hele verhaal bracht iets bij mij teweeg. Ik was oprecht ontroerd. En dan vooral de ontmoeting tussen Rose en Oscar blijft me goed bij. Hoe er tussen Oscar en Rose zo’n (h)echte vriendschap ontstaat, is magisch. Dit heeft me zelfs aan het nadenken gezet.

 In de film zijn er zowel herkenbare, maar ook onherkenbare dingen voor mij. Herkenbaar zijn voor mij de ziekte die Oscar heeft, meer bepaald kanker. Ook de angst om iemand te verliezen, kan ik me echt wel in vinden. Het niet willen aanvaarden dat de laatste dagen geteld zijn, zijn ook typisch in zo’n situaties. Soms komen er bij ons ook levensvragen boven, bijvoorbeeld waarom wij nu weer,… De situatie tussen Oscar en zijn ouders is ook herkenbaar voor mij. Hij is boos en teleurgesteld in hen omdat ze niet tegen hem vertellen dat hij zal sterven.

Er zijn ook wel sommige dingen in de film niet herkenbaar voor mij. Dan denk ik bijvoorbeeld aan dat de ouders van Oscar het nieuws eerst zelf willen verwerken, en dan pas samen met hun zoon. Dit vind ik raar. Als je weet dat je kind de laatste dagen beleefd, zou ik daar zoveel mogelijk bij willen zijn. Ik snap ook niet van de ouders dat ze zijn dood willen verzwijgen voor hem.

 In de film hebben veel scènes me aangesproken, dus wil ik hier graag even verder op in gaan. De scène waar de dokter verteld dat Oscar niet lang meer te leven heeft en waar Oscar luistervinkt aan de deur vond ik een aangrijpende scène. Het was een echte nachtmerrie. De ouders beslisten meteen om dit voor Oscar verborgen te houden. Dit slaagt voor Oscar in als een bom. Oscar is dan ook heel boos op hen. Ik vond het erg dat Oscar moest luistervinken aan de deur. Ik vind dat iedereen, ook kinderen, recht hebben om te weten waar ze aan toe zijn. Ik leefde fel met Oscar mee want op deze moment stond hij er even helemaal alleen voor.

Een tweede scène die me raakte, was de ontmoeting tussen Rose en Oscar. Ze kwamen elkaar tegen en botsten toevallig tegen elkaar. Hierdoor vielen Rose haar pizza’s tegen de vlakte. Ze zei tegen Oscar dat hij moest weggaan, dat hij een nietsnut was. Oscar daagde Rose een beetje uit door te zeggen dat hij niet geloofde dat ze een worstelaarster was. Dit vond ik best wel een grappige scène. Hij vond de ontmoeting leuk en grappig, maar zij duidelijk niet. Bij deze scène had ik niet kunnen vermoeden dat dit het begin was van iets moois. Deze toevallige ontmoeting draaide later uit op een hechte vriendschap.

De derde scène die me kon raken, was de scène waar Rose een ballon de lucht instuurde om God te bedanken. Ze wou God bedanken omdat ze Oscar had ontmoet en beter mocht leren kennen. Ze zei tegen God dat Oscar haar immens veel liefde gaf. Zoveel zelfs voor al die jaren die haar nog resten. Deze scène vond ik heel pakkend. Het is raar hoe haat eigenlijk kan omslaan in hechte vriendschap, zelfs liefde. Ik vond het mooi dat ze nog een laatste ballon de lucht in wou sturen. Dat was een mooi afscheid.

 Deze scènes hebben hoe dan ook allemaal iets met mijn levensvisie en/of levenservaring te maken.Ik kan me heel goed vinden in de eerste scène. Algauw stelde ik me in Oscar zijn plaats. Ik zou het ook niet graag hebben als mijn ouders mij zo’n dingen proberen te verzwijgen. Ik zou het willen weten zodat ik voldoende tijd kan nemen om het dan te verwerken. Eerst voor mezelf en dan pas met de mensen rondom mij heen. Dan kan je tenminste op een volwaardige manier afscheid nemen van iedereen en alles dat dierbaar was. Deze scène is voor mij ook heel belangrijk omdat ik weet  hoe belangrijk afscheid nemen is. Je beseft het pas als het te laat is natuurlijk.

De tweede scène vond ik een grappige scène, maar voor mij zat daar ook wel ineens heel veel waarheid in. Zo weet ik heel goed dat de slechtste en moeilijkste kennismaking kan leiden tot de beste vriendschap.

De derde scène vond ik heel pakkend, ontroerend en tegelijk werd ik daar ook vrolijk van. Ondanks dit niet echt in mijn geloof past om God te bedanken voor het goede dat hij gegeven heeft, vind ik dat wel mooi wanneer iemand anders dat wel doet. Ik vond het ontroerend dat ze zei dat Oscar haar liefde gaf voor de rest van haar leven. Ik werd hier zelfs emotioneel van. Daarom heb ik deze scène ook gekozen.

 Volgens mij wil regisseur Schmitt laten zien dat je een kind een kind moet laten, maar dat een kind mag weten waaraan hij/zij toe is. Niemand heeft het recht om iemand te verbieden te weten dat hij/zij doodgaat. In dit geval is het kind sterker dan de ouders zelfs. Oscar kan dit na enige tijd een plaats geven, terwijl de ouders het blijven moeilijk hebben.
Volgens mij wil regisseur Schmitt ook duidelijk maken dat de dood niets slechts hoeft te zijn. Hij wil de dood luchtig voorstellen door bijvoorbeeld de tien jaar die Oscar elke dag ouder wordt. Hij wil duidelijk maken dat wanneer je klaar bent om te sterven, je gewoon ervoor moet gaan.

 Er zijn tal van gelijkenissen tussen mijn visie en de visie van de filmmaker op de verschillende thema’s. Gelijkenissen zijn bijvoorbeeld dat je de dood niet alleen kan verwerken, dat je mensen rondom je nodig hebt. Ook kan ik twee mensen die kanker hebben. Het helpt wel degelijk om een dagboek bij te houden om emoties van je af te schrijven. Ook zie ik mensen rondom mij met kanker die met volle teugen van het leven proberen te genieten. Een groot verschil is wel dat er in de film een groot geloof voor God is, terwijl ik meer geloof in de personen die dicht bij mij staan.

 Ik vond het een boeiende film, met af en toe wat humor en met de nodige emoties. Echt een aanrader dus!
 
 

maandag 3 juni 2013

Mens en lijden: Oscar et la dame rose

De film die ik gezien heb, gaat over een jongen Oscar. Oscar is tien jaar en heeft kanker, meer bepaald leukemie. Hierdoor woont hij ook in het ziekenhuis. Hij is ongeneeslijk ziek en heeft niet zo heel lang meer te leven. Zijn ouders weten dat Oscar niet lang meer te leven heeft, maar verzwijgen dat voor hem. Daar wordt Oscar boos van. Hij is teleurgesteld in zijn ouders. Daarom wil hij hen ook niet meer zien.
Intussen komt hij per toeval Rose tegen. Hij noemt haar la dame Rose, omdat ze altijd een roos pakje draagt. Rose was vroeger een worstelaarster. Nu levert ze pizza’s aan huis. Ze is een strenge dame die zegt waar het op staat. Ze vertelde Oscar dan ook de waarheid over het feit dat hij doodgaat. De enige tegen wie Oscar nog wil spreken, is Rose. Zij wil Oscar bezoeken in ruil dat ze pizza’s in het ziekenhuis mag leveren. Ze geeft Oscar de opdracht om elke dag een briefje te schrijven naar God waarin hij een wens mag doen. Zo wordt Oscar elke dag tien jaar ouder en kan hij zo zijn dromen nog waarmaken. Wat eigenlijk begon als een zakenrelatie voor Rose, groeit uit tot een echte vriendschap met Oscar...




vrijdag 31 mei 2013

Mens en lijden: Omgaan met mensen die met lijden te maken krijgen

Op welke manier reageren mensen als ze geconfronteerd worden met lijden?

 Afscheid van een pasgeboren leven
è Dit is een reportage over een gezin dat hun pasgeboren kindje moet afgeven. Achille, hun zoontje, heeft een hartafwijking en kan niet meer verder leven. Ine, de zorgverlener, helpt de ouders met het verwerken van het verlies. Voor de ouders zou het doopsel heel veel betekenen. Dit zou helpen om het verlies een plaats te geven en het te kunnen verwerken. Ine zorgt voor een mooi doopsel in intieme kring. Het doopsel vond ook plaats in het ziekenhuis, waar de hele situatie zich afspeelde. Het doopsel zorgde voor verbondenheid met het zusje. Zo kon er een band ontstaan tussen deze twee. Het was belangrijk voor de ouders dat ze niet altijd dat het niet alleen om verdriet ging, maar dat er ook enige vreugde aan te pas kwam. Door deze doop ontstond er toch nog een moment van gelukkig zijn.

Vrijwilligerswerk in de gevangenis
è In deze reportage zien we Jan, die vrijwilligerswerk doet in de gevangenis. Volgens Jan moet je een gevangene niet twee keer veroordelen, maar wel zoeken naar het goede in de mens. Elke mens heeft ongetwijfeld iets goeds.

In de gevangenis ontmoet hij Gonzalo. Gonzalo heeft een drugverslaving en is hierdoor in de gevangenis terecht gekomen. Een paar weken nadat ze Gonzalo oppakten, is zijn moeder overleden aan kanker. Gonzalo zijn wereld stortte in. Hij had geen afscheid kunnen nemen en bovendien voelde hij zich een beetje verantwoordelijk voor de dood van zijn moeder. Gonzalo kreeg veel steun van Jan.

Nu gaat Gonzalo elke zaterdag naar de mis en steekt hij daar een kaarsje aan voor zijn moeder. Hij gebruikt zijn tijd tijdens de mis om na te denken of hij het goed doet en om te bidden. Hij eindigt zijn verhaal met: Te quiero, mama!

 

Noodweer Pukkelpop:

è Deze reportage gaat over het noodweer in Pukkelpop. We kunnen zien hoe iedereen in paniek is. Er breekt een volledige chaos los. Iedereen liep alle kanten uit. Er waren 3 doden en 10tallen gewonden. Die dag is Pukkelpop niet meer doorgegaan. De reporter vroeg zich af wat mensen er van vonden dat Pukkelpop de dagen erna nog in beperkte vorm doorging. De reacties waren gemengd. Sommigen vonden dat de show gewoon mocht doorgaan, want dat ze zo’n groot evenement niet op 1,2,3 af konden blazen. Anderen vonden het niet kunnen dat het nog doorging, want er was geen reden meer om te feesten.

Persoonlijk zou ik ook naar huis gaan. Als er doden zijn gevallen, kan je toch onmogelijk nog plezier beleven terwijl anderen in rouw zijn.

 Martelpraktijken Syrië:

è In dit filmpje zien we hoe getuigen vertellen over hoe zij gemarteld werden. In totaal werden er meer dan 200 mensen gemarteld. De martelaars gebruikten meer dan 20 martelmethodes. Je kan horen aan de stem van de getuigen dat ze onrustig zijn, dat ze moeite hebben om het gezegd te krijgen. Het is duidelijk dat ze eronder lijden.

Ze doen beroep op de VN- veiligheidsraad om deze zaak voor het gerecht te slepen. De slachtoffers willen dat de martelaars gestraft worden voor hun gruwelijke daden.



Mens en lijden: Leven na de dood

Is er leven na de dood?

Ondanks ik niet heel sterk in een God geloof, geloof ik wel in leven na de dood. Ik geloof niet in de gedachte wie ‘goed’ is gaat naar de hemel, wie ‘slecht’ is gaat naar de hel. Maar ik geloof wel dat we elke keer terugkomen als een ander mens met andere kwaliteiten, talenten,… Zo heb ik soms het gevoel, als ik ergens kom waar ik echt nog nooit geweest ben, dat ik dat daar ken. Dat is voor mij een teken dat er echt wel iets moet zijn.
Ik geloof sinds een aantal jaren dat, wanneer je sterft, je samenkomt met de personen die voor jou gegaan zijn. Een aantal jaren geleden is mijn oma gestorven. Mijn opa was al veel langer heen gegaan. In het huis waar ze woonde, kwam iedereen samen om alles te regelen voor de begrafenis etc. Er was in dat huis een lamp dat al heel lang niet meer brandde. Het was heel raar, maar op die moment dat wij daar zaten, begon ineens dat lampje te flikkeren. Dit was voor ons precies een teken van opa dat oma goed was aangekomen. Ook stierf vorig jaar een tante van mij op 24 mei. Nu, 24 mei, werd ons veulentje geboren. Dat zijn allemaal toevalligheden die na enige tijd geen toeval meer zijn.

Ik vind het wel eng om na te denken over de dood. Langs de ene kant maakt het me bang. Bang omdat we niet weten wat er zal gebeuren. Misschien zal je het weten als het zover is, maar dat is ook geen zekerheid. Langs de andere kant geeft het me ook hoop. Hoop om verder te gaan en te zien waar we op het einde uitkomen.

Geloven jullie in leven na de dood?

Mens en natuur: Extra materiaal

Extra materiaal:


 De opwarming van de aarde… Iedereen kent het wel. Maar niet iedereen is er echt mee bezig hoeveel gevolgen dit zou kunnen hebben. We moeten dringend onze broeikasgasuitstoot verminderen om de opwarming van de aarde onder controle te houden.  Nochtans had Nic Balthazar een leuk initiatief om alle mensen er nog eens op te wijzen. Sing for the climate! Tal van BV’s werkten mee aan de clip. Zo zongen bijvoorbeeld Veerle Baetens, Brahim, Milow,… uit volle borst mee.
Ik vond het een super leuk idee. En iedereen was meteen dolenthousiast  om hieraan mee te werken. Zo zouden er meer dingen moeten zijn!





Dit is een liedje dat eigenlijk goed past bij de tijden van nu. Nochtans zong Louis Neefs dit liedje al in 1970. Mensen nemen het niet zo nauw meer met de natuur. We laten overal dingen rondslingeren, geven er niet om om iets op straat achter te laten,… Terwijl we eigenlijk moeten denken aan de volgende generaties. Wij maken eigenlijk het leven van onze kinderen en kleinkinderen zuur. Zij gaan de gevolgen ondervinden van onze nalatigheid. Het is nu dat we er nog iets aan kunnen doen. Daarom vond ik het heel gepast om dit nu te posten op mijn blog!



 Urbanus geeft een mooie weergave van de aarde eigenlijk. Net zoals hem snap ik er ook niet veel van, en zoals mij zullen er nog velen zijn. Zoals Urbanus zegt is het voor mij inderdaad een wonder.





Moeder aarde weent
aangetast
vernield
verkracht
door de mens
die streeft
naar hegemonie
naar macht
die ongebreideld
de natuur aantast
Moeder aarde
kreunt
beweegt
gromt
aardbevingen
vloedgolven
ontembare
natuurkrachten
haar antwoord
op de onverzadigbare
vernielzucht
van de mens.
Dit is een gedicht over Moeder Aarde. In het gedicht wordt duidelijk dat Moeder Aarde het echt wel moeilijk heeft. Wij, de mensen, verwoesten Moeder Aarde. Dit is niet de bedoeling. Ik vind dit soort gedichten belangrijk om in tijden van nu te plaatsten om nog maar eens aan te tonen dat het beter moet!

Mens en natuur: Natuur in verschillende godsdiensten

Natuur in verschillende godsdiensten :

Net zoals de natuur belangrijk is voor het Christendom, is dat ook zo in andere godsdiensten. Daarom vond ik het wel leuk om natuur en de verschillende religies eens op mijn blog te posten!

Boeddhisme:
Zij zien de aarde als een levend wezen met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft hun wat nodig is om te leven. Als zij willen dat Moeder Aarde gezond is, moeten ze goed samenwerken. Als ze dit niet doen, wordt Moeder Aarde ziek of kan dit zelfs de ondergang betekenen.

Boeddhisten beschouwen zichzelf als een deel van de natuur. Mensen moeten zich bewust zijn van het feit dat ze afhankelijk zijn van de lucht, de zon, de aarde en de regen. Ze moeten inzicht hebben in de relatie tussen de mensen en de planten, maar ook tussen dieren en alle andere levende wezens.
Boeddhisten zeggen dat ze slecht op bezoek zijn hier, net zoals de rest van de levende wezens. Daarom worden daarom aangeraden om respectvol om te gaan met de natuur. Milieuvervuiling  of schade toebrengen aan de natuur wordt niet geduld. Voor hun is de natuur alles wat groeit en bloeit. De natuur wordt bij de boeddhisten vaak gebruikt om moeilijke dingen uit te leggen. Bijvoorbeeld bij de lotusbloem.


Christendom
Hier is de natuur ook heel belangrijk, het was zelfs een onderdeel van de schepping van God. De laatste die geschapen werd, was de mens. De mens heeft de taak gegeven deze goed te onderhouden.

De natuur is ondergeschikt aan de mens volgens de bijbel. De mens heeft een grote verantwoordelijkheid over de dieren en de natuur. Dat wil nog niet zeggen dat de mens alles mag vernietigen. God is en blijft eigenaar van de natuur, maar de mens zorgt ervoor. De mens mag de aarde niet uitbuiten. Hij is ook niet de eigenaar van de aarde. De mens heeft de aarde geleend van God.
Veel Christenen zien de natuur als bewijs voor het bestaan van God. De schepper moet bij het ontstaan van de natuur te pas gekomen zijn.


Hindoeïsme
Het hindoeïsme heeft een heleboel heilige boeken. Het oudste heilige boeken ter wereld zijn de Veda’s. Deze zijn ontstaan tussen 1500 en 500 v. Chr. Dit zijn geen boeken met regels of wetten, maar wel over God, geneeskunde, het heelal, de natuur,… Sommige hindoes geloven in een God, en andere niet.

Er is iets wat alle hindoes bindt, en dat de manier waarop ze naar de natuur kijken. Hindoes gaan respectvol om met de natuur doordat ze geloven in het geloven in alle levende wezens. Sommige hindoes geloven zelfs dat de natuur een ziel kan hebben. Hindoes zijn ervan overtuigd dat je andere wezens geen pijn mag doen. Ook niet om aan voedsel te komen. Met als gevolg dat ze dus geen vlees eten. Zij kozen immers een dier als respect voor de natuur. Een koe is voor een hindoe een heilig dier!
De Ahinsaleer (de leer van geweldloosheid) is ook belangrijk in de omgang met de natuur. Hindoes mogen dus geen geweld gebruiken. Het is de plicht van ieder mens om altijd bezig te zijn met het verrichten van goede,  eerlijke daden.

Enkele regels uit de Veda’s:

-          Bomen zijn ons thuis.

-          Je mag geen bomen vernielen.

-          Planten zijn moeders en godinnen.

Bron: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-hindoeisme

Islam
Het Turkse Tema maakt Turken bewust van de noodzaak om erosie te bestrijden. Een groot probleem in het land is het wegspoelen van vruchtbare grond. Later kwam er de noodzaak van natuurbescherming bij. Tema doet beroep op de Koran. De Koran is het heilige boek van de Islam.
Tema is een organisatie met 250000 leden. De oprichter is Vader Aarde. Ook heeft de Tema een Nederlandstalige afdeling. Deze heet Tema-nl. Veel Moslims zijn niet zo begaan met de natuur. Ze komen het bos of de polder niet in, alleen voor bijvoorbeeld een barbecue of picknick.
Toch wil Serdar Köker, de directeur van Tema-nl, de Moslims overtuigen van het belang van de natuur. Köker zegt dat er verschillende soera’s zijn die getuigen van het belang van andere levende wezens. Een goede moslim moet zich verantwoordelijk gedragen naar zijn omgeving toe. Zij moeten meermaals verantwoording afleggen in het hiernamaals als ze ervoor zorgen dat medewezens uitsterven.
Köker beweert dat de kleur van de Islam groen is. “Mohammed was de eerste stichter van een natuurreservaat.” Rond Mekka stelde hij een reservaat in waar geen bomen mochten gekapt worden. Ook mocht daar niet gejaagd worden. Hij stelde wachters aan die toezicht moesten houden.

Bron: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-islam
Jodendom
De God van de Joden, Jahweh, heeft de natuur aan de mens gegeven. De mens moet er goed mee omgaan. Als ze de wereld kapot maken, zal er niemand zijn na hun om het te maken.
Dingen uit de natuur mogen gebruikt worden. Bijvoorbeeld eten, hout om een huis te maken,… Maar als je de natuur kapot maakt, maak je God kapot.
In Israël en zelf daarbuiten zijn er veel joodse organisaties die zich richten op de natuur. Deze organisaties hebben als doel de mensen dichter bij de natuur te brengen. Ze willen de mensen leren over de halacha. De halacha is een godsdienstige wet waaraan een jood zich moet houden. Ook illen ze de mensen leren over de natuur, over kinderen bewust opvoeden met de natuur,…
Een joodse priester (een rabbijn genaamd) zegt het zo:  “Rechtvaardige mensen van goede daden hebben verdriet van elke verspilling en vernietigende daad, en als ze kunnen gebruiken ze al hun kracht om alles te beschermen tegen vernietiging. In het algemeen gesproken, verbieden de rabbijnen alle vernietigende daden.”
Daarom is het beschermen van de natuur zo belangrijk voor de joodse traditie.   Zo vieren de joden een nieuwjaar voor bomen.
Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Voor de joden is de natuur niet alleen iets positiefs. Zo kan god de natuur gebruiken om mensen te straffen. Sommige joden denken dat de milieuvervuiling een straf van God is.

Bron: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-jodendom
 




 


 

Mens en natuur: Tim Jackson

Uiteenzetting Tim Jackson:

Tim Jackson begint zijn uiteenzetting met hoop. Iedereen hoopt op een blijvende welvaart voor heel de wereld. Er hangt wel enige ironie aan vast. Tegenwoordig zien we welvaart alleen nog maar in termen van geld en economische groei. We hebben de economie zover laten lopen dat we nu het gevaar lopen de hoop te ondermijnen door het uitputten van onze voorraden.

Het enige wat heeft geholpen voor de CO2 uitstoot een klein beetje tegen te houden, was de recessie. Maar dan stonden we in een dilemma van groei. We kunnen er niet mee leven, maar we kunnen ook niet zonder leven. Dan deed er zich een moeilijke keuze voor: dump het systeem of verniel de planeet. Eerst zei Jackson dat het een moeilijke keuze was. Nadien voegde hij er aan toe dat we geen keuze hebben.

We houden van materiële dingen, maar ook van nieuwe ideeën, nieuwe avonturen, nieuwe ervaringen,… Mensen willen altijd meer en meer. We zijn niet meer tevreden met wat ze hebben. We willen mooie auto’s, grote huizen, meer vakantie, de nieuwe iPad,… We zijn niet meer tevreden met iets ‘gewoon’. Mensen blijven maar kopen, ook al hebben ze schulden en kunnen ze het niet betalen. We willen erbij horen, indrukken creëren, machtsvertoon uiten, laten zien dat we status hebben,…

Hier draaien we uit op het gevolg dat we de grondstoffen maar blijven uitputten. Tim Jackson haalde in zijn uiteenzetting een voorbeeld aan voor een goede investering. Het gaat over een internet zoekmachine. Ecosia genaamd. Zij halen hun inkomsten uit gesponsorde links die verschijnen wanneer je iets zoekt. Ze verkrijgen op dezelfde manier inkomsten, maar 80% van deze inkomsten worden overgedragen aan een regenwoudbeschermingsproject in het Amazonegebied.

Tim Jackson wil dat we blijven investeren. Niet om consumptietoename, maar om het beschermen van ecologische activa waar onze toekomst op rust. Zo kunnen we misschien hoop herwinnen.

Ik vind dat Tim Jackson het heel mooi uitlegt. Ik kan me dan ook wel vinden bij zijn uiteenzetting. Natuurlijk kan Tim Jackson wel blijven pleiten, maar het zijn nog altijd de mensen die ook moeten willen. Iedereen moet een beetje willen meewerken. In theorie is dit fantastisch uitgelegd. Als dit in praktijk ook zo moest kunnen, zou dit formidabel zijn.

Mens en natuur: Kalfke Willy

Kalfke Willy:

Ik heb het programma Basta gevolgd een tijd geleden. Ik vond dat een leuk initiatief van de makers om de mensen echt nog eens met hun neus op de feiten te duwen. Een vleeseter staat er gewoon niet bij stil, dat als we vlees eten, daar altijd dieren voor moeten sterven. Met kalfke Willy werden de mensen toch wel even stil bij de vraag of ze nu kalfke Willy aan het opeten waren of niet. Stiekem hoopte ik ook wel dat kalfke Willy kon blijven leven. 

Het programma Basta heeft deels bereikt wat ze wilden bereiken. De mensen doen nadenken. Sommigen werden er zelfs emotioneel van. Langs de andere kant, de volgende dag eten we juist hetzelfde dan daarvoor. Er wordt geen rekening meer mee gehouden. Ze wilden gewoon niet dat Willy stierf omdat ze dat dier kende en daar misschien een band mee hadden.

Wat er als laatste in dat filmpje kwam, vond ik heel goed gevonden. Het was langs de ene kant grappig, maar lang de andere kant gaf het ook wel stof tot nadenken. Het zou inderdaad veel gemakkelijker zijn moesten we het vlees gewoon kunnen planten of van de bomen trekken. Maar zo werkt het nu eenmaal niet.
 

Mens en natuur: Weggooitest

Weggooitest:

Resultaat van de test:

Waarschijnlijk gooit u meer voedsel weg dan u denkt! Op basis van deze test scoort u gemiddeld op voedselverspilling. Jaarlijks gooit u ruim 40 kilo goed voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met


wat we gemiddeld in Nederland weggooien. Dat kost gemiddeld 150 euro per jaar. Voedselverspilling is een vorm van energieverspilling. Voordat een maaltijd bij u op tafel staat, hebben de ingrediënten vaak al een lange weg afgelegd. Producten worden geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dit kost allemaal energie. Als u een bruikbaar product uiteindelijk weggooit, is dat allemaal voor niets geweest. Weggooien is zonde, want eten is om op te eten!


Voedselverspilling kent vele kanten. Let bijvoorbeeld tijdens het koken op dat u niet meer kookt dan de eters op kunnen. Twijfelt u of een maaltijd genoeg zal zijn, maak dan wat extra van iets dat u kunt bewaren en de volgende dag op kunt eten. Om goed inzicht te krijgen in hoeveel u weggooit, raden wij u aan het Invulformulier Voedselverspilling te downloaden. Hierop houdt u twee weken bij wat u aan eten weggooit, vervolgens rekenen wij voor u uit hoeveel kilo dit op jaarbasis is.

Conclusie:
Ik vind dit wel eens leuk om te weten hoeveel voedsel ik nu weggooi. Ik kende de test niet.  Eigenlijk had ik minder verwacht. 40 kilo is echt wel veel!  Soms als we veel over hebben, steken we het in de diepvries. Soms gooi ik natuurlijk ook dingen weg. Bijvoorbeeld als de houdbaarheidsdatum is verstreken of als er schimmel aan zit. Hetgeen dat we hebben van bijvoorbeeld het groenten kuisen, gewoon van het eten, oud brood… Dat krijgen onze geiten allemaal. Zo doen we er toch nog iets nuttigs mee!

 

Deze test vind je op onderstaande link!
http://adviesopmaat.milieucentraal.nl/MC-AoM2/MC_AoM/kb_Voedselverspilling?init=true&utm_source=mc&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=Doe-de-weggooitest  

Mens en natuur: Mijn ecologische voetafdruk

Mijn ecologische voetafdruk...


 
Ik heb deze test gedaan, en ik kwam eigenlijk tot een verrassend resultaat. Ik scoorde 4,8 hectare. Dit vind ik een relatief mooie score, aangezien dat de gemiddelde voetafdruk van een Belg 8 hectare bedraagt. Ik doe het ook beter als je naar de Duitsers kijkt. Zij hebben een gemiddelde voetafdruk van 5,1 hectare.

Toch is mijn score nog niet voldoende. Ik scoor dan wel beter dan de gemiddelde Belg, maar ik scoor meer dan de duurzame voetafdruk. Die bedraagt 1,8 hectare. Dit is de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben.

Ondanks ik al onder de voetafdruk zit dan de gemiddelde Belg, wil ik het toch nog beter doen. Dit is niet vanzelfsprekend, maar ik ga er wel nog iets aan proberen te doen. Misschien kunnen ik en mijn gezin toch beter proberen één keer per week ons vlees over te slaan. We kunnen ook voor korte afstanden wat meer de fiets nemen, en minder de auto. Dit zijn de grootste werkpunten voor mij.

 
Hieronder zie je de gemiddelde ecologische voetafdruk van enkele landen. Onderstaande cijfers hebben betrekking op 2007.

Verenigde Staten Emiraten
10,7 hectare
Verenigde Staten
8,0 hectare
België
8,0 hectare
Nederland
6,2 hectare
China
2,2 hectare
Algerije
1,6 hectare
Kenia
1,1 hectare
India
0,9 hectare

 
Dit is eigenlijk schrijnend als je dit bekijkt. De drie onderste landen scoren minder dan waar dat ze recht op hebben. Als je dan de VS en België bekijkt, dan is dit echt onrechtvaardig. Het is hoog tijd dat er iets aan gedaan wordt. Het gaat om simpele dingen die toch zoveel effect kunnen hebben.


 

Deze test vind je op onderstaande link.